RECOL·LECCIÓ I CULTIU

TRANSFORMACIÓ

COMERCIALITZACIÓ

  

TRANSFORMACIÓ

destiladora 

 

El cultiu de plantes aromàtiques i medicinals implica necessàriament una transformació del producte verd. Aquesta transformació pot ser:

  • Destil·lació
  • Assecat
  • Extracció  
  • Congelació

La destil·lació és el procés de transformació pel qual obtenim olis essencials. Els olis essencials són productes greixosos composats per un nombre molt gran de compostos químics aromàtics molt volàtils d’estructura i composició molt complexa.

La producció d’oli essencial depèn de l’espècie, la varietat, les condicions de cultiu i les condicions ambientals a les que han estat sotmesos els cultius, els anys del cultiu i de les pròpies característiques de la destil·lació.

La destil·lació és un procés físic molt senzill i el sistema de destil·lació utilitzat majoritàriament és per arrossegament de vapor d’aigua. Aquest sistema no necessita d’unes instal·lacions gaire sofisticades, té un rendiment molt alt i dóna una qualitat d’essència molt bona.

Una destil·ladora es composa de:

  • Caldera
  • Vas de destil·lació
  • Serpentí-Refrigerant
  • Vas florentí

El material vegetal recol·lectat i fresc (es pot deixar perdre una mica d’humitat) es posa dins del vas de destil·lació procurant que quedi ben repartit ocupant tot l’espai. Aquest recipient un cop ple es tanca hermèticament i des del cul es fa passar vapor d’aigua a una pressió determinada. Aquests vapor d’aigua obra les glàndules on està emmagatzemat l’oli i l’arrossega formant una emulsió de vapor d’aigua i gotetes d’oli. Aquest corrent va a parar al capdamunt del serpentí i és allà on es refrigera i es condensa en aigua i oli. Aquesta barreja s’aboca dins d’un vas florentí, on per diferència de densitats, es separaren els dos líquids: oli i aigua.

Per a dimensionar la destil·ladora cal tenir en compte:

  • La quantitat de planta a destil·lar durant els anys de màxima productivitat.
  • El període de recol·lecció de cada espècie a destil·lar.

Els olis essencials obtinguts es poden emmagatzemar en bones condicions (foscor, temperatura constant al voltant dels 12-15ºC i dins de vidre o bidons galvanitzats) durant un període llarg de temps.

L’assecat és el procés de transformació pel qual obtenim la planta o parts de la planta seques. L’objectiu d’aquest procés és doble, per un costat es vol estabilitzar i conservar en la droga seca les mateixes propietats i principis actius que conté la planta fresca, per l’altre es vol evitar processos fisicoquímics de degradació del material. Per això, el material s’ha d’assecar fins un contingut d’humitat del 10-11%.

Aquesta operació d’assecat es fa dins d’instal·lacions (més o menys) industrials: els assecadors, dimensionats i dissenyats per una quantitat i un tipus de material vegetal a tractar.

Les condicions del procés (temperatura i humitat) depenen sobretot de l’espècie a tractar i cal tenir present la quantitat d’aigua que té l’òrgan vegetal a assecar i la retenció que en fa, la temperatura màxima d’assecat i la humitat ambiental de l’aire que s’utilitzi. Per a dimensionar la capacitat de l’assecador cal tenir present la quantitat i el volum de matèria fresca que es vol assecar en un període de temps determinat.

Un cop el material vegetal ja està sec (10-11% d’humitat) es pot emmagatzemar sense por a patir cap procés biològic que degradi els seus principis actius.

La droga seca pot estar en forma de:

Arrel: valeriana, gençana, bardana, dent de lleó, àrnica, regalèssia ….

Planta: ortiga, dent de lleó, anet, cua de cavall …….

Fulla: menta, herbabona, tarongina, marialluïsa, olivera, farigola, estragó …..

Pètals: rosa damascena, malva, blauet ……

Llavor: anís, comí, fonoll, coliandre, rosella, llinosa, …….

Escorça: canyella, fràngula, til·la,

Estigmes: safrà

Estams: blat de moro

Flor: espígol, camamilla, àrnica, flor de taronger, saüc….

Poncelles: clau …

Fruits: llimona, nou moscada, pebre, xiprer, ginebró,

El rendiment orientatiu en olis essencials i planta seca d’algunes de les espècies és el següent:

 Espècies

Producció planta seca (Tn/ha)

Rendiment oli essencial (Kg/ha)

Lavandula latifolia (Espígol)

2 – 3 (planta)

27 – 35

Lavandula angustifolia (Lavanda)

2 – 3 (planta)

15 – 25

Hyssopus officinalis (Hisop)

4 – 5,5 (planta)

40 – 50

Satureja montana (Sajolida)

1,5 – 2 (fulla)

16 – 24

Thymus vulgaris (Farigola)

0,8 – 2 (fulla)

16 – 24

Salvia officinalis (Salvia)

3 – 4 (planta)

19 – 24

Melissa officinalis (Tarongina)

2 – 3,5 (planta)

25 – 30

Mentha piperita (Menta)

2,5 – 4 (planta)

20 – 40

Foeniculum vulgare (Fonoll)

0,8 – 1,2 (grana)

30 – 40

L’extracció és un procés químic que utilitza diferents extractants (més o menys polars) per a obtenir un líquid que conté el principi actiu desitjat.

La congelació s’utilitza sobretot en espècies condimentaries (alfàbrega, juliverd, menta, cebollí,...)