Les plantes medicinals es diferencien de les tradicionalment alimentàries en què, a part de contenir principis immediats com les proteïnes, els lípids i els glúcids, contenen certs principis actius.

Aquests són substàncies elaborades per les plantes com a metabòlits secundaris, químicament molt complexos i amb un rol ecològic definit i molt efectiu en el món vegetal, i que, per altra part exerceixen una acció farmacològica beneficiosa o perjudicial en l’organisme que les ingereix. Els principals grups als que pertanyen els principis actius són els heteròsids, els alcaloides, les gomes, els amargants, els tanins, els olis essencials, els bàlsams i reïnes, i altres compostos (àcids, compostos de sofre, grups vitamínics, etc.).

Si aquests metabòlits fossin olis essencials amb principis volàtils, les plantes es considerarien aromàtiques, destacant aquelles plantes a partir de les quals s’elaboren essències de perfumeria o aromes per donar sabor als aliments.

També existeixen altres plantes medicinals utilitzades en alimentació per les seves característiques antioxidants i germicides, amb principis actius no volàtils, que els confereixen propietats conservants.

flor

 

RECOL·LECCIÓ 

I CULTIU

TRANSFORMACIÓ

COMERCIALITZACIÓ