RECOL·LECCIÓ I CULTIU

TRANSFORMACIÓ

COMERCIALITZACIÓ

 


 

 

 

COMERCIALITZACIÓ

 

 

Degut a la seva complexitat hem intentat destriar el funcionament de la comercialització dels productes obtinguts a partir de les PAM, per a facilitar la introducció dels productors en aquest negoci.

Comercialment parlant, les PAM s’utilitzen de tres formes diferents:

 • Plantes vives
 • Plantes en estat natural
 • Plantes transformades

Les plantes vives es comercialitzen en aquest estat quan encara són joves, procedents en la seva majoria de vivers. Es poden utilitzar en jardineria com ornamentals i en agricultura ecològica per optimitzar l’associació de cultius en la protecció contra plagues. També són importants en apicultura, tot i que no s’adquireixin amb aquest propòsit ja que normalment s’aprofita la flora silvestre.

Les plantes en estat natural es presenten habitualment en forma fresca o seca, havent sofert només transformacions primàries (neteja, tria, molturació...). Majoritàriament corresponen a plantes venudes al detall, com les herbes medicinals o les espècies per condimentar.

Les plantes transformades es converteixen en olis essencials, extractes medicinals i alimentaris, aromes alimentaris i essències de perfumeria, productes que interessen a diversos sectors industrials.

SECTOR MEDICINAL

SECTOR AROMÀTIC

SECTOR PERFUMERIA

ALTRES SECTORS

 • Indústria al·lopàtica clàssica

 • Fitoteràpia

 • Aromaterapia

 • Homeopatia

 • Fitoterapia veterinària

 • Cosmètica i parafarmàcia

 • Productes destinats al consumidor

 • Productes transformats destinats a la indústria agroalimentaria

 • Perfumeria alcohòlica

 • Cosmètica i perfumeria de baixa gamma

 • Perfumeria industrial

 • Additius

 • Fitosanitaris

 • Jardineria

 • Apicultura

 Els utilitzadors d’aquests productes a base de plantes aromàtiques i medicinals poden pertànyer a diversos sectors. Per una banda, existeix el sector medicinal, on inclouríem la indústria al·lopàtica clàssica (laboratoris farmacèutics elaboradors de medicaments a base d’un principi actiu que pot ser d’origen vegetal com ara l’atropina de la Atropa belladona, la digitalina de la Digitalis purpurea o la morfina de la Papaver somniferum), la fitoteràpia (tractament a base de plantes tradicionalment venudes a les herboristeries però actualment comercialitzades en forma de píldores, càpsules etc.), l’aromateràpia (tractament a base d’olis essencials), la homeopatia (tractament a base d’extractes concentrats de plantes medicinals amb principis actius potents), la fitoteràpia veterinària (semblant al consum de plantes en la medicina humana) i la cosmètica i parafarmàcia (utilització per les seves propietats dèrmiques o com a política comercial de vendes).

Per un altre costat, hi ha el sector aromàtic-condimentari, diferenciant la gamma de productes destinats al consumidor i els destinats a la indústria de transformació agroalimentària. Dins dels productes destinats al consumidor, les plantes en forma seca son les de major consum en el sector aromàtic. Aquestes corresponen a un gran assortit d’espècies (pebres, nou moscada, clau d’olor...) i herbes condimentaries (farigola, estragó, orenga...), com també barreges i aromes a base d’aquestes. Per altra banda, tenim les plantes per infusió, envasades per empreses del sector alimentari, considerades més com "begudes aromàtiques" que no "medicinals" (camamilla, menta, til·la, marialluïsa...), afegint a les ja existents mescles de plantes reforçades amb aromes afruitats. També s’estan implantant amb força les plantes condimentaries comercialitzades en fresc (julivert, cebollí, anet...), cada cop més habituals a les lleixes de fruita i verdura dels supermercats. Més puntualment, es comencen a veure plantes aromàtiques congelades, fins ara només disponibles pels utilitzadors industrials, i les pastes aromàtiques, barreges de plantes aromàtiques fresques i olis, conservades per pasteurització i també venudes com concentrats en pastilles. En un altre marc, la utilització de plantes aromàtiques i dels seus extractes en la indústria agroalimentària està tenint un fort creixement, sobretot per la importància de la aromatització i saborització, i per l’increment de la demanda de productes naturals. Aquest sector industrial utilitza diverses formes de plantes (seques, fresques, congelades) com també composicions aromàtiques elaborades generalment per les empreses de perfumeria. Així doncs, el consum de la indústria alimentaria representa més del 40% de la producció mundial de plantes aromàtiques.

També existeix el sector aromàtico-perfumer, amb diferents nivells de qualitat, començant amb la perfumeria alcohòlica, seguint amb la cosmètica i perfumeria de baixa gamma (gels de bany, sabons, xampús...) i acabant la perfumeria industrial (ambientadors, popurris...) i adrogueria (detergents). Tanmateix, l’ús d’essències naturals es molt baix, ja que al voltant del 60% dels compostos aromàtics són produïts de forma sintètica.

Per últim, també s’usen com additius en varis sectors industrials, com fitosanitaris en agricultura (piretre, rotenona i nicotina principalment) i per diverses característiques en jardineria (plantes ornamentals) i apicultura (plantes visitades per abelles a partir de les quals s’obtenen mels d’alta qualitat), com el romaní, les farigoles, els espígols, etc.

SECTOR MEDICINAL i PERFUMERO-COSMÈTIC

Indústria al·lopàtica

Belladona

Cascall

Datura

Fràngula

Jusquiam

Quinina

Tora blava

Didalera

Fitoteràpia

Arç blanc

Boixerola

Boldo

Cua de cavall

Fucus

Harpagòfit

Menta piperita

Passiflora

Valeriana

Aromateràpia

Eucaliptus

Farigola

Hisop

Lavandes

Marduix

Romaní

Sajolida

Sàlvia espanyola

Sàlvia oficinal

Xiprer

Homeopatia

Anemone

Àrnica

Belladona

Calèndula

Camamilla

Hamamelis

Ruda

Tora blava

Tuia

Fitoteràpia veterinària

Àrnica

Helèbor

Poliol

Sègol banyut

Juniperus oxycedrus

Cosmètica-Perfumeria

Aloe vera

Bardana

Calèndula

Camamilla

Coriandre

Cua de cavall

Farigola

Heura

Hisop

Llúpol

Malva

Milfulles

Lavanda

Lavandí

Espígol

Sàlvia romana

Gessamí

Ortiga

Pericó

Romaní

Sàlvia

Saüc

Vinya

 

SECTOR AROMÀTIC

Plantes destinades al consumidor

Plantes destinades a la indústria transformadora

Forma seca

Condiments

Llorer

Orenga

Julivert

Farigola

Alfàbrega

Estragó

Ginebra

Romaní

Comí

Anís (llavor)

Infusions

Camamilla

Poliol

Menta piperita

Til·la

Marialluïsa

Forma fresca

Condimentaries

Agrella

Anet

Borratxa

Cebollí

Herba dels canonges

Julivert

Plantatge

Rave picant

Rubarbe

Verdolaga

Verònica

Xicoira

Indústria làctia

Comí – Julivert –Carví – Cebollí - Romaní – Sajolida

Sector begudes

Menta – ginebra – llúpol – anís – fonoll – regalèssia – angèlica – donzell – melissa – genciana

Plats precuinats salses, sopes

Safrà – comí – orenga – fonoll – farigola – llorer – marduix – sajolida – sàlvia - estragó

Indústria càrnia

Farigola – Romaní – Coriandre – Fonoll – Marduix – Mostassa – Carví – Sàlvia – Llorer

Indústria cereal

Api – Comí – Coriandre – Carví

Tabac, dentifrici

Menta – Sàlvia romana

Medicines, caramels

Fonoll – Comí – Anís – Menta